Перехід із зими на весну – час застуди та грипу, і щоб уникнути всіх «принад» цієї пори року необхідно не тільки одягатися по погоді, але і вживати певні продукти, що здатні забезпечити організм вітамінами.
Не дарма в кожну пору року ростуть різні овочі і фрукти, адже так важливо включити в свій раціон саме ті продукти, в яких організм найбільше потребує певний сезон. Тому у лютому-березні не забувайте про ці 12 корисних продуктів.
Курячий бульйон
Можливо, комусь це здасться банальним, але курячий бульйон дійсно допомагає зміцнити імунітет і впоратися з першими ознаками застуди. Дослідження довели його ефективність, хоча досі точно невідомо, завдяки якому компоненту досягається така позитивна дія на організм. Тож якщо ви раптом відчули себе не дуже добре, просто випийте трохи курячого бульйону і вранці будете знову в формі.
Цитрусові
Вітамін С, який в достатній кількості міститься в цитрусових, є прекрасним антиоксидантом, що здатен зменшити симптоми застуди на 23%. Досить щодня споживати від 1 до 8 міліграмів цього вітаміну, щоб легкістю пережити негоду. До того ж, як можна відмовитися від запашного мандарина, який миттєво підніме настрій і налаштує на новорічний лад? Але будьте обережні і не перевищуйте зазначену норму, інакше можуть виникнути проблеми зі шлунком.
Часник і цибуля
Давно відомо, що ці два продукти мають антисептичну дію. Їхнє регулярне вживання у холодну пору року допоможе знизити ризик простудних і респіраторних захворювань більше, ніж в 2 рази. А якщо ви все-таки не вжили вчасно заходів і захворіли, то саме цибуля і часник допоможуть швидше усунути закладеність носа і впоратися з нежиттю.
Імбир
Такий цінний для організму продукт, як імбир, дозволяє вирішити відразу кілька проблем. З одного боку, це найпотужніша підтримка імунітету, а з іншого – натуральний засіб боротьби з риновірусами. Крім цього, заварений окропом імбир здатен заспокоїти навіть дуже сильний кашель, особливо якщо додати в такий напій трохи меду.
Мед
І якщо вже ми згадали мед, то є сенс поговорити про нього окремо, адже він має безліч властивостей, які допоможуть підтримати здоров’я в холодну пору року. Перш за все, мед, особливо гречаний, має антисептичну дію, а значить, регулярне його вживання не залишить жодного шансу хвороботворним бактеріям. Крім того, мед допоможе прискорити процес одужання, якщо ви все-таки захворіли.
Йогурт
Лактобактерії, які містяться в деяких видах йогурту, здатні блокувати поширення вірусів і хвороботворних бактерій. Найчастіше ми не підозрюємо, де можемо підхопити чергову інфекцію, тому для профілактики з’їдайте по склянці корисного йогурту, додавши в нього фрукти, ягоди або горіхи за смаком.
Морепродукти
Селен, що міститься в морепродуктах, активізує захисні системи організму, що особливо важливо в зимово-весняний період. Інша корисна властивість цього мікроелемента є його участь у виробленні енергії. Таким чином, включивши морепродукти в свій раціон, ви станете більш активними і будете менше втомлюватися. А адже саме відсутність енергії часто заважає нам з легкістю пережити зиму.
Гриби
Вельми популярним і доступним продуктом, який ми настійно рекомендуємо включити в меню поточного сезону, є гриби. Вони впливають на синтез полісахаридів і цитокінів – молекул, що регулюють захисні функції організму. Побалуйте себе порцією смаженої картоплі з грибами або грибного супу на курячому бульйоні – і надійний захист від усіх шкідливих бактерій вам забезпечений.
Квашена капуста
Один з найбільш доступних і недорогих джерел аскорбінової кислоти. А в поєднанні із зеленою або ріпчастою цибулею і соняшниковою олією холодного віджиму – це взагалі «вітамінна бомба»!
Яловичина
Хороше джерело білка, заліза, цинку і селену, які допомагають клітинам вашого організму справлятися з будь-якими хворобами. У зимовий час добре комбінувати яловичину з часником і сирими овочами, що підвищує ефективність цих продуктів в боротьбі проти застуди.
Яблука
Австралійські вчені назвали яблука найкориснішими фруктами. І це не випадково – вони покращують травлення, очищують кишечник, допомагають виводити шлаки і токсини, прискорюють обмінні процеси, а також сприяють скиданню ваги.
Плоди шипшини
Плоди шипшини зміцнюють імунітет, підвищують стійкість організму до інфекцій і простуд. Містять велику кількість вітаміну C. З шипшини найкраще робити чай і додавати мед. Такий напій зніме втому і додасть вам сил.