Головна / TOP / Вісім найдорожчих продуктів у світі

Вісім найдорожчих продуктів у світі

Британська кулінарна програма “Секретна історія шафранів” дослідила, що ця червона спеція є однією з найдорожчих у світі і коштує більше, ніж унція золота.

За які продукти люди готові віддавати шалені гроші? Що робить їх такими дорогими? Чи відповідає ціна якості? Ось кілька найдорожчих продуктів у світі. А які з них куштували ви?

1. Шафран

Якщо рис у вашій тарілці яскраво жовтого кольору, то, швидше за все, до нього додали шафран.

Приправу, яку ще називають “червоне золото”, добувають з тичинок крокусів і використовують як харчовий барвник. Зовні вона нагадує багряні ниточки.

Чому ж ця дрібниця коштує таких великих грошей?

Причини прості: шафрановий крокус цвіте лише тиждень або два на рік восени і збирають його виключно вручну.

Кожна квітка має лише три тичинки, тому, щоб отримати один кілограм прянощів, потрібно зірвати 300 тисяч рослин – це близько двох футбольних майданчиків.

2. Ікра

Мариновану ікру осетрових риб вважають одним з найбільших делікатесів у світі. Її складно обробляти і фасувати, але, що більш важливо, це – надзвичайно рідкісний продукт.

Найбільш відома – ікра білуги, яка мешкає у Каспійському та Чорному морях. Ця риба перебуває під загрозою зникнення, тому легальний продаж її ікри дуже обмежений.

Осетр росте повільно – близько 20 років.

Ще більш рідкісна – ікра осетра-альбіноса, який наразі майже вимер у природньому середовищі.

Його ікру навіть згадали у Книзі рекордів Гіннеса, коли один кілограм цього продукту продали за 34 500 доларів.

3. Устриці

_99955864_990ec831-6a6f-413f-9ec9-7cb0f129f87f

Те, що сьогодні вважають розкішшю, не завжди було їжею багатіїв. На початку XIX сторіччя устриці були дешевими, як чіпси.

Їх було так багато, що це був основний продукт харчування робітників у прибережних громадах, де устриць навіть додавали до м’ясних пирогів.

Однак надмірний видобуток і забруднення довкілля катастрофічно вплинули на популяцію молюсків, а дефіцит збільшив їх вартість.

Десять устриць в одному з найкращих ресторанів Лондона коштують близько 50 фунтів стерлінгів.

Чимало людей готові розщедритися на один або два слизьких молюски. Звичайно ж, разом з устрицею ви також купуєте потужний афродизіак. Тому не втрачайте пильності під час обіду!

4. Білий трюфель

Одними з найбільш дорогих і вишуканих трюфелів у світі є білі трюфелі з провінції П’ємонт в північній Італії. Ці гриби ростуть поруч з лише певними видами дерев і відрізняються дуже виразним ароматом.

Їх не можна культивувати або вирощувати в домашніх умовах – білий трюфель зустрічається лише в дикій природі.

Щоб зібрати ці делікатесні гриби потрібно чимало часу и сил – і це, звичайно ж, впливає на їхню ціну.

Надорожчий трюфель продали 2007 року на міжнародному аукціоні в Італії за 330 тисяч долларів.

Делікатес вагою майже один кілограм отримав китайський власник казино Стенди Ху.

5. Хамон іберіко

_99955860_p05wsnkt

В Іспанії і Португалії готують свинячий окіст, який солять, сушать і в’ялять за особливою технологією і в певних умовах.

Найкращий і найдорожчий хамон іберіко готують із м’яса свиней, які живуть на вільному випасі і харчуються виключно жолудями коркового дуба.

Залежно від раціону свиней, іберіко поділяють на три якісні групи.

Щоб отримати продукт найвищого класу – його позначають чорною етикеткою – свині мають харчуватися виключно жолудями і травами.

Крім того, процес сушіння шинки триває до 36 місяців.

Хамон Manchade de Jabugo потрапив до Книги рекордів Гіннесса як найдорожча в світі шинка. У березні 2016 року обсяг продажів цього продукту склав 3,193 млн фунтів стерлінгів.

6 Мармурова яловичина ваг’ю

Ваг’ю перекладається як “японська яловичина”, її готують з чотирьох різних порід японських корів.

“Мармуровим” м’ясо називають тому, що на зрізі воно дуже нагадує цей камінь. Цей ефект отримують завдяки тонким прошаркам жиру в м’язовій тканині, які і роблять смак м’яса на диво соковитим, легким і ніжним.

Особливо цінується мармурова яловичина, отримана від молодих бичків, вирощених за старовинною японською технологією кобе.

Вона полягає в інтенсивному годуванні тварини протягом останніх трьох-чотирьох місяців перед забоєм при повному обмеженні в русі.

Коли бичок досягає потрібної ваги, його заколюють. М’ясо виходить дуже ніжним, а прожилки нагадують справжній мармуровий візерунок.

В Японії кілограм м’яса кобе може коштувати понад 500 фунтів стерлінгів.

7. Кава копі-лювак

_99955861_p05wsnx0

Серед кавових знаменитостей лідирує кава копі-лювак. Так, технічно це – лише напій, але якщо кілограм такої кави коштує 700 долларів, про неї варто згадати.

Лювак – це кішка, яка любить поласувати стиглими кавовими ягодами. Більша частина зерен потрапляє до шлунково-кишкового тракту, де перетравлюється, після чого тварина екскретує зерна.

Дехто вважає, що ця кава дуже смачна і незвичайна тому, що кавові зерна обробляють шлунковим соком тварини. Інші стверджують, що це просто трюк, і у такий спосіб можна отримати лише жахливий еспресо.

На жаль, зараз з’являються ферми, де тварин тримають у клітках, як курей, і силоміць годують кавовими ягодами.

8. Фуа-гра

Фуа-гра – паштет з гусячої або качиної печінки.

Страва має витончений вершковий смак і є символом гастрономічного шику.

Однак птиця сплачує набагато більшу ціну за цей продукт, ніж люди – гусей і качок відгодовують кукурудзяними зернами так, що їхня печінка у 10 разів перевищує свій нормальний розмір.

Перші рецепти гусячого паштету датуються 2 500 роком до н.е., коли прадавні єгиптяни дізналися, що птицю можна примусово годувати заради збільшення печінки.

В наші дні ця практика вважається неетичною і заборонена в багатьох країнах світу, так само, як виробництво, імпорт або продаж фуа-гра.

 

За матеріалами сайту http://www.bbc.com/ukrainian/features-42991877

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top