Головна / З апетитом / Французька кухня та її знамениті страви – крем-брюле та суп-пюре

Французька кухня та її знамениті страви – крем-брюле та суп-пюре

8a54f2c9-c27f-4cf7-ae49-28da02568b0cКожна кухня світу, а їх існує чимало, має свої цікаві рецепти, які користуються популярністю. Особисто я  віддаю велику перевагу та відчуваю любов до української, китайської та французької кухні. До речі, про останню. Ні для кого не секрет, що французька кухня цінується у всьому світі і відрізняється особливою вишуканістю. Про те, що французи – неабиякі гурмани, чули, напевно, всі.

Французька кухня, принаймні в Європі й Америці, завжди була прикладом досконалості в кухарському мистецтві. Десятки слів лексикону французької кухні органічно ввійшли в термінологію багатьох національних кухонь, що, звичайно, є свідченням популярності і впливу французької кухні. Французи вважають кулінарію видом мистецтва, рівноцінним поезії та музиці, а відомих кухарів вважають поетами. Багато знаменитих кухарів   складали і видавали свої кухарські книги.

Я думаю, немає такого француза, який би не куштував славнозвісний десерт крем-брюле. Його назва в перекладі означає «палений крем». Крем-брюле – десерт із заварного крему з карамельною скоринкою. Найчастіше подається замороженим чи охолодженим. Існує легенда, що вперше крем-брюле було приготоване в XVII столітті в Трініті-коледжі.

 

Для приготування славнозвісного десерту нам знадобиться:

 

  • Цукор -100 гр + 2-3 чайних ложки (на карамельну скоринку)
  • Яєчний жовток – 3 шт.
  • Вершки 125гр. (я б радив 30% жирності або ж не менше 18%)
  • Молоко 3,2% -125гр.
  • Ванільний цукор – 2 пакетика або натуральна ваніль – 1 стручок.

В каструлі або ронделі з твердим дном з’єднуємо молоко та вершки, насипаємо туди ванільний цукор, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Після того, як суміш закипіла, відставляємо в сторону хвилин на 10-15.Тим часом в посудині з’єднуємо цукор та яєчний жовток і збиваємо міксером до однорідної білої маси, в якій не мають відчуватись кристалики цукру (не до піни). Потім з’єднуємо інгредієнти в одне ціле, тонким струменем вливаємо в збиті жовтки суміш молока та вершків і постійно помішуємо, аби не утворилось грудочок і жовток не зварився та не звернувся. Для цього, власне, наші вершки з молоком і «відпочивали» 10-15хв. Далі розливаємо десерт у формочки. Для цього найкраще підійдуть керамічні формочки для запікання з невисокими стінками і вмістом до 200гр. Після цього готуємо парову баню. Для неї найкраще підійде каструля, деко або вогнетривка сковорідка. Наливаємо в посудину кип’ячену воду, на дно стелимо пергамент – для того, щоб вода не кипіла і не потрапила у десерт. Поміщаємо туди крем-брюле та відправляємо у попередньо розігріту до 150 градусів духовку для приготування на 20-25хв. Після приготування потрібно охолодити десерт в холодильнику протягом щонайменше 1-ї години. Далі приступимо до золотистої скоринки. Насипаємо на крем-брюле цукор – 2-3 ложки по всій площині. Формочки знову вкладаємо в ту ж сковорідку, але цього разу вже без пергаменту і з холодною водою. Виставляємо температуру на 180-200 градусів і виймаємо, як тільки цукор почне чорніти. В ідеальному крем-брюле скоринка тепла та хрустка, а середина – прохолодна. Також десерт можна прикрасити свіжими сезонними ягодами, які залишаться, на ваш розсуд.

СПРОБУЙТЕ – ВАМ НЕОДМІННО СПОДОБАЄТЬСЯ!

Наступна страва, яку ми з вами готуватимемо також із французької кухні.

Суп-пюре або ж крем-суп – це суп, у якому гарнір знаходиться у протертому стані.

Такого роду супи мають однорідну консистенцію, тому їх використовують у дитячому та лікувальному харчуванні. Також страва дозволяє урізноманітнити раціон літніх людей, тому що легко засвоюється і є досить калорійною. Готують крем-супи з овочів, круп, бобових, домашньої птиці, деяких видів риби.

Для того, щоб приготувати суп-пюре продукти потрібно відварити до готовності, а потім протерти через сито або збити блендером.

Часто крем-суп подають з грінками. Супи-пюре популярні в європейських країнах, а особливо – у Франції, яка вважається їх батьківщиною.

Сьогодні пропонуємо вашій увазі рецепт крем-супу із гарбуза.

Для приготування крем-супу із гарбуза нам знадобиться:

Гарбуз (чим насиченіший колір, тим краще) – 1кг

Морква – 300 гр

Цибуля ріпчаста – 300гр

Олія рослинна – 100гр

Вершки 30% – 200гр

Сіль -1 столова ложка або по смаку.

Розпочинаємо наше приготування з очищення овочів та гарбуза від шкірки та зерняток. Далі нарізаємо моркву та цибулю кубиками 1х1 см і обсмажуємо в каструлі на рослинній олії до золотистого кольору. Далі додаємо гарбуз, який попередньо теж нарізаємо кубиками 1х1 см і тушкуємо 7-10хв, постійно помішуючи. Після цього солимо за смаком і заливаємо водою, щоб покрила всі овочі. Варимо 20-30хв до готовності. Змішуємо суп  блендером до однорідної маси і добавляємо вершки. Перемішуємо до однорідної консистенції і доводимо до кипіння.

Для ще більшого гастрономічного задоволення можемо добавити гарбузову олію, яку можна придбати в будь-якому супермаркеті, та сушене гарбузове насіння.

Такий суп підійде для раціону вегетаріанців, дітей, вагітних жінок, літніх людей та просто тих, які хочуть спробувати щось нове.

Всім смачного, друзі! Сподіваюсь, вам буде цікаво та смачно.

Сергій Головайчук – шеф-кухар,член Київської Асоціації Шеф-Кухарів,

автор та ведучий кулінарної програми на каналі ІНТБ «Страва від шефа»

 

 

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top