Головна / TOP / Як підготуватися до осені

Як підготуватися до осені

ba72d500de6cbed093de04d113b5d191Закінчується літо, хочеться радіти життю, пишатися засмаглим тілом, більше часу проводити на свіжому повітрі, проте не варто забувати і про майбутню осені. Запастися вітамінами, накопичити запас сил організму, щоб авітаміноз не привів до хвороби внаслідок першого ж осіннього дощику.
Варто зауважити, те, що ми часто називаємо авітамінозом, насправді ним не є. Справжній авітаміноз – це важкий патологічний стан, пов’язаний з гострою нестачею в?
Півтора століття тому саме авітаміноз ставав причиною цинги у матросів і нерідко приводив до смерті людини. Як не дивно, але найкращими ліками від цієї страшної хвороби була звичайна картопля. У наш час в цивілізованому світі таку гостру нестачу вітамінів можна зустріти вкрай рідко. Найчастіше лікарі стикаються з гіповітамінозом – станом на межі з хворобою, пов’язаним з недостатнім надходженням вітамінів і мікроелементів з їжею.
Авітаміноз – явище відоме всім, але мало хто з ним бореться. Якось звикли ми терпіти такі дрібниці як нежить або втому і не будемо нічого робити, поки зовсім не стане скрутно. Мовляв, саме з часами, це не зубний біль. Однак потрібно зрозуміти, що перші симптоми авітамінозу – сигнал до дії. Саме час дістати з холодильника завбачливо заморожені ягоди, які після швидкого заморожування і одноразового (перед вживанням) розморожування зберігають майже всі свої корисні властивості.
Заготовлені іншим способом фрукти (перетерті з цукром, варення, джеми) будуть корисними для Нового року, а поки скористаємося “свіжими” ягодами. Під час приготування варення фрукти окислювалося ще до закочування в банку. А в перетертих з цукром (цукор досить сильний окислювач) вони руйнуються щомісяця і до весни містять в собі тільки смак і сліди вітамінів. Варто налягати на горіхи, гриби, сухофрукти і квашену капусту, саме в ній довше зберігаються вітаміни С, В, А. Адже саме її використовували наші предки в пост після масниці. Можна звичайно збільшити кількість фруктів і овочів в щоденному раціоні, але, на жаль, до кінця осені без домішок синтетики їх майже неможливо знайти.
Також величезну роль грає збалансованість харчування. Адже вітаміни містяться не тільки в дарах садів і городів. Не можна сидіти на одній картоплі та макаронах. Без жирів і білків неможливе нормальне функціонування організму. Енергетична цінність однакової кількості м’яса в десять разів більше, ніж рослинної їжі, а засвоюється воно набагато легше. Багато вітамінів містить в собі, наприклад, печінку, соняшникова олія (і насіння соняшнику). Крім того, у них є незамінні амінокислоти. Тобто ті, які не синтезуються в організмі, а повинні надходити ззовні.
При нестачі вітаміну А суглоби починають активніше скрипіти і хрустіти або починає підводити зір. Можна підхопити застуду практично на рівному місці.
При нестачі вітаміну С знижується працездатність, з’являється підвищена кровотеча ясен, знижується імунітет, ні вірус, чи бактерія мимо не пролетять.
При нестачі вітаміну Е можуть з’явитися гормональні порушення у жінок і чоловіків, знижується лібідо, активніше розвивається атеросклероз, загострюється гіпертонічна хвороба.
Нестача вітамінів групи В виявляється в різних порушеннях з боку нервової системи, шкіра стає сухою, лущиться, легко запалюється , з’являються “заїди” в куточках рота.

 

Навесні потрібно активно користуватися появою першої зелені, такий, наприклад, як ведмежа цибуля або черемша. Навіть маленькі її паростки містять масу вітамінів. А пряний аромат не припаде до смаку багатьом патогенним бактеріям в роті і кишечнику. Тому черемша не тільки дає нам частку вітамінів, але і зменшує кількість нахлібників в організмі.
Із зелені часнику або черемші можна приготувати смачну і незвичайну приправу. Зелень подрібнити з салом без шкірки або змішати з розм’якшеним вершковим маслом, додати спеції і прянощі за смаком і помістити в холодильник. Це буде не тільки корисно, але й дуже смачно, якщо намазувати на хліб, додавати до м’ясних страв.
У разі, коли Вам більше до смаку вітамінні напої – використовуйте плоди шипшини. 1 ст. л. подрібнених плодів залити 300-400 мл холодної води, накрити кришкою і варити на маленькому вогні 30 хв. з часу закипання. Потім 10-15 хвилин потрібно настояти, процідити через 4-6 шарів марлі і напій готовий до вживання. Краще його випити відразу після приготування. Чим довше він буде стояти, тим більше вітамінів окислився і Вам вони не дістануться.
Деякі вважають, що краще готувати шипшина в термосі. Так, це набагато простіше і зручніше, залив окропом – а вранці випив. Але більша частина вітамінів швидко окислюється і їх кількість зменшується кожну годину на 20-50%. Неважко підрахувати, який відсоток вітамінів від вихідної кількості залишиться в напої, якщо наполягати в термосі всю ніч.
Якщо ж вам все-таки не пощастило, і запасів вітамінів в організмі залишилося зовсім небагато, то доведеться звернутися до послуг фармацевтичної промисловості. Говорячи про склад препаратів, необхідно відзначити, що за гіповітамінозу організм особливо потребує вітамінів А, С, D, Е і всієї групи В.
Крім вітамінів до складу сучасних препаратів обов’язково входять різні мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності клітин. Найчастіше це калій, кальцій, залізо, магній, селен. Мінерали і мікроелементи дуже важливі для організму, вони входять до складу сполучної тканини і є активаторами і складовою частиною ферментів і гормонів. Вітаміни та мінерали тісно взаємопов’язані в організмі, однак у комбінаціях можуть бути нестабільні. Тому в складі вітамінних комплексів вони ретельно збалансовані, а іноді навіть розділені між собою.
Найбільш підходящий час для прийому вітамінів – ранок. Організм налаштовується на денну активність, і йому стане в нагоді додаткова “підживлення”. Більшість вітамінів засвоюються тільки разом з їжею. Однак ніколи не запивайте вітаміни молоком, газованою водою і кавою – ці напої можуть перешкоджати їх нормальному засвоєнню. Вітаміни у вигляді капсул треба ковтати цілком.
Люди, що знаходяться на дієті які курять, потрапляють до групи ризику і повинні пити вітаміни цілий рік. І пам’ятай, що корисного теж буває багато, тому безконтрольне вживання вітамінів може мати негативні наслідки. Наприклад, велика кількість деяких вітамінів в організмі призводить до більшого виведенню не тільки їх, а й інших. Тому, з’ївши заодно штук десять-дванадцять вітамінів, ви ризикуєте тільки посилити авітаміноз.

Джерело: http://pan-ta-pani.com/

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top