Головна / Мода і врода / Чим може бути корисною оливкова олія

Чим може бути корисною оливкова олія

olive-oilБільшість істориків і археологів стверджують, що люди дізналися про цілющі властивості оливкової олії дуже давно, близько 6000 років тому. Саме тоді в Середземномор’ї навчилися культивувати оливи, названі пізніше благословенними деревами. Всупереч думці більшості наших сучасників, першими навчилися вирощувати оливкові дерева зовсім не греки, італійці або іспанці, а жителі Єгипту і Малої Азії. Згодом оливи потрапили в інші країни, а оливкова олія стала одним з найцінніших продуктів тих часів, символом економічного добробуту багатьох держав і народів. «Рідке золото» – так називали оливкову олію не тільки кулінари, але і банкіри, торговці, древні медики та косметологи.

Корисний склад оливкової олії

Сьогодні в Греції, де близько половини калорій у харчуванні припадає на частку оливкової олії, люди найрідше помирають від серцево-судинних захворювань. Не дивно, адже це масло майже на 100% складається з ненасичених жирів, які захищають наше серце і судини, а греки не тільки готують на оливковій олії більшість страв, а й просто п’ють його – невеликими порціями, звичайно, хоча нам і це може здатися дивним.

У кукурудзяній олії теж багато ненасичених жирів, але вони відрізняються від тих, що містяться в оливковій олії. Є поліненасичені і мононенасичені жири, і перші не настільки корисні, як другі. Відомо, що в нашому організмі є «поганий» холестерин, який сприяє розвитку атеросклерозу і захворювань серця, і «хороший», що попереджає виникнення цих проблем. Кукурудзяна олія теж корисно, але воно знижує саме рівень «хорошого» холестерину, а ось оливкове масло, за рахунок вмісту в ньому мононенасичених жирів, знижує рівень холестерину саме «поганого».

Про те, що мононенасичені жири перешкоджають виникненню онкологічних захворювань, вчені дізналися не так давно – наприкінці минулого століття. Спочатку проводилися експерименти на тваринах, а потім стало відомо про результати спостережень, проведених в різних країнах.

Оливкова олія для здоров’я

Дослідники з’ясували, що стан здоров’я і вживання оливкової олії тісно пов’язані. В основному спостерігали за жінками, і прийшли до висновку, що ризик захворіти на рак молочної залози при його вживанні знижується: на 20%, наполовину, а в країнах Середземномор’я, де до того ж давно склався певний раціон харчування – майже на 75%.

У чому секрет? Виявляється, в оливковій олії міститься дивна речовина – олеїнова кислота, що значно знижує ризик виникнення і розвитку пухлин. Якщо пухлина вже утворилася, вживання оливкової олії допомагає зробити лікування більш дієвим і швидким.

Сквален, що містяться в оливковій олії, здатні сповільнювати зростання пухлин, попереджати розвиток раку шкіри, легенів і товстої кишки. Японські лікарі навчилися використовувати ці сквалену для того, щоб хіміотерапія стала більш дієвою, і отримують прекрасні результати в лікуванні раку.

Чи варто говорити про те, що в кулінарії оливкова олія просто не має собі рівних? Будь-які страви, починаючи з солодощів і закінчуючи гострими приправами, набувають дивний смак і приносять набагато більше користі, якщо при їх приготуванні використовується оливкова олія.

Сорт оливкової олії і його смак визначається місцевістю, де вирощувалися оливки, а також часом збору врожаю. З плодів, зібраних раніше, масло виходить пряне, і має характерний зеленуватий колір, а якщо оливки стиглі – олія буде з м’яким смаком, світлого жовтого кольору.

Масло може бути рідким, а може бути густим і в’язким – це залежить від місцевості, так само, як смак і запах. Італійські олії можуть дуже сильно відрізнятися: Лігурійське олія буває схоже на суміш мигдалевих і кедрових горішків з відтінком польових квітів, але інші сорти, що випускаються в цій же провінції, відрізняються більш гострим запахом і смаком, як би перцевим.

Тосканське масло пахне різко, але цей запах досить приємний. Взагалі оливки сьогодні прагнуть вирощувати скрізь, де тільки можна, навіть в Америці: каліфорнійське оливкова олія теж вельми популярне на ринку. Виробники оливкової олії не розфасовують його в пляшки із пластику, а тільки в скляну або спеціальну металеву тару. Ми звикли купувати олію в пластиковій тарі, однак така розфасовка знижує його якість і навіть сприяє окисленню.

Як вибрати оливкову олію. Яка оливкова олія краще

На щастя, в нашій країні оливки не ростуть, тому, купивши даний оливкова олія від виробника, можна не сумніватися в його якості – хоча вибирати «правильне» масло теж треба вміти. Знавці завжди мають на своїй кухні не один сорт оливкової олії, а декілька: для приготування м’яса і риби, гарячих і холодних страв, салатів та випічки. Повсякденні страви можна готувати з додаванням менш дорогих сортів, ну а для святкових делікатесів, звичайно, краще використовувати дороге, елітне оливкова олія.

Кому корисна оливкова олія. Оливкова олія для схуднення

Рецептів з оливковою олією безліч у різних народів, в кухнях різних країн, і ми наведемо тут один дуже простий, але корисний рецепт. Особливо він корисний жителям нашої країни – адже ми багато місяців на рік змушені задовольнятися «зимовими», а то й зовсім консервованими овочами, а справжньої свіжої зелені (крім магазинної) взимку немає зовсім. Жінкам, які бажають зберегти свою фігуру стрункою, а шкіру гладкою, слід частіше готувати собі французький салат, заправлений оливковою олією.

Для його приготування використовується зелений салат – свіже листя декількох сортів. Добре, якщо є можливість додати в салат оливки – до речі, їх теж треба вміти вибирати. Знаючі дієтологи стверджують, що солити зелений салат ні в якому разі не можна, а листя салату краще не різати, а є їх цілком, в натуральному вигляді. Однак, якщо це не зовсім зручно, поріжте салат, але не занадто дрібно, а побільше.

Салатна заправка готується так: нерафінована оливкова олія – ​​3 ст. л., лимонний сік – 1 ст. л., гірчиця – 0,5 ч. л., і перець, який вам більше подобається – краще запашний. Заправку потрібно обережно збовтати, полити листя салату, додати оливки, перемішати і відразу подавати до столу. Пам’ятайте, що будь-які салати треба їсти тільки свіжоприготовленими.

Кому не можна вживати оливкову олія

Слід знати, що оливкова олія, при всій його корисності і цілющості, не можна вживати людям, що страждають загостреннями гастроентерологічних захворювань, особливо ентероколіту і холециститу. Це стосується будь-яких рослинних масел, а не тільки оливкової. Що стосується здорових людей, то тут гастроентерологи вважають, що можна вживати до 40 г масла на добу, додаючи його в будь-які страви: перші, другі, салати, навіть овочеві соки.

Оливкова олія для шкіри обличчя і шиї 

Універсальність оливкової олії вже давно зробила його популярним в косметології, і косметологи стверджують, що воно дуже корисно для шкіри будь-якого типу.

Масляний гель по індійському рецептом допоможе освіжити і пом’якшити шкіру обличчя і шиї, якщо його правильно приготувати і використовувати. Потрібно змішати 5 ст.л. оливкової олії з 4 ст.л. свіжого соку алое, додати по 1 ч.л. ефірних олій – чайного дерева, м’яти, лимона і мигдалю. Туди ж додати гліцерин – 1 ч.л., і рожеве масло для запаху – 10 крапель, добре перемішати і вилити в пляшку з темного скла. Цим гелем користуйтеся кожен день замість умовно – просто наносите його на косметичний диск або тампон, і протирайте обличчя. Зберігайте гель в холодильнику.

Маска з оливкової олії

Косметичний ефект посилиться, якщо після такого умовно зробити маску: додати до м’якоті свіжого огірка та банана 2 ст.л. оливкової олії, розмішати до однорідної маси і приблизно на півгодини нанести на обличчя. Змивати маску чистою прохолодною водою.

Оливкова олія настільки корисно, цілюще й дивно, що неможливо розповісти про це в короткій статті. Намагайтеся дізнатися більше про його властивості, використовуйте його частіше, і будьте здоровими і красивими!

Джерело: http://uwm.com.ua/

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top