Головна / Суспільство / Майстриня з Тернопільщини дивує малюнками на пряниках

Майстриня з Тернопільщини дивує малюнками на пряниках

24124mУ пряниках, які випікає Оксана Кравець, 11 видів прянощів та приправ, а також багато меду. Секретів смачної випічки майстриня навчалася самотужки. Тепер своїми виробами часто дивує друзів та рідних
Пряники, розмальовані квітами, мереживом, а також у вигляді сніговиків, сніжинок, зайчиків, ведмежат, метеликів і фруктів робить зборівчанка Оксана Кравець. Виготовленням пряників жінка займається тільки рік. Проте своїми досягненнями може сміливо позмагатися з досвідченими майстринями.

- Я — творча особистість, – каже пані Оксана. – Спершу декорувала торти, а потім зацікавилась пряниками. Коли тепер дивлюся на свої перші вироби, бачу, що вони трохи кумедні. Але дуже мені дорогі.
Вчилася на чеських сайтах
Випікати та розмальовувати пряники жінка вчилася самотужки. Як виявилося, інформації щодо цієї справи не так вже й багато.
- У нас не дуже поширене випікання та розмальовування пряників, – каже співрозмовниця. – Люди просто не знають, що це таке. У більшості пряники асоціюються з купованими у магазині. Відтак майстринь-професіоналів, які мають свій стиль, дуже мало. Тепер, коли ми спілкуємось між собою і їздимо на кондитерські зустрічі, я можу нарахувати четверо професійних майстринь на всю Україну. Хоча зрозуміло, що багато хто робить щось подібне для себе. Просто ці майстрині показують дуже хороші результати і постійно розвиваються.

24125m
Оксана Кравець додає, що виробництвом пряників на весь світ славиться Чехія. Тож інформацію про цю випічку вона насамперед шукала на чеських сайтах. Дещо запозичувала з майстер-класів на відео. Водночас жінка застерігає, що відеороликів дуже мало і часто вони вчать неправильно.
Свої перші пряники майстриня зробила для дітей. Випічка малечі дуже сподобалася. А нині восьмирічна донька співрозмовниці Наталя перейняла мамине захоплення і радо їй допомагає.
Виготовлення пряників – відпочинок
- Багато моїх пряників розмальовані у вінтажному стилі. Він дуже вишуканий і мій улюблений, – каже пані Кравець. – Для цього стилю характерні ніжні пастельні тони, квіти у вазах, мереживо. Також дуже люблю розмальовувати пряники на дитячу тематику.
Пані Оксана додає, що спершу не знала, як це робити, адже інформації бракувало.
- Якось знайшла майстриню у Києві і напросилась до неї на майстер-клас, – каже жінка. – От вона мені і допомогла. Основні моменти я вже знала. А коли знайшла відповіді на інші питання, у мене з’явилося неймовірне натхнення! Для мене виготовлення пряників – це відпочинок! Хоча це доволі складна робота, яка потребує уважності та точності.
Оксана Кравець часто виготовляє пряники у подарунок. Кожна її робота ексклюзивна, за другим разом вона вже такого не відтворить.
- Друзі й родичі дуже люблять мої пряники, і я завжди приношу їх із собою, коли приходжу в гості, – каже майстриня.
Зберігаються шість місяців
Пряники надзвичайно смачні та ароматні, додає жінка. В їх основі – мед, а також 11 видів прянощів та приправ. Серед них – імбир, кардамон, цедра, лікер, перець, паприка. Випічка не втрачає аромату і є свіжою до шести місяців.
Розмальовує майстриня пряники кольоровою глазур’ю, в основу якої входить білок та цукрова пудра.
- Навчитися випікати пряники може кожен, – підсумовує співрозмовниця. – Все залежить від бажання. Якщо у вас є така мрія, то вперед – і все вийде! Ну і, звісно, потрібно багато терпіння. Не варто розчаровуватись, а йди далі і відточувати свої вміння навіть тоді, коли доведеться повторювати одне і теж десять разів. Чим більше, тим краще!

Джерело: 20 хвилин

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top