Головна / Арт-події / Перевірок від санстанції буде менше

Перевірок від санстанції буде менше

799919mЯкщо ви поскаржитеся у санепідслужбу, що придбали зіпсовані сир чи ковбасу, ніхто одразу на перевірку не поїде. Спершу просять дозвіл зверху — такий новий закон. А щоб припинити роботу закладів і навчання у школі через епідемію, навіть потрібен буде дозвіл суду

- Якщо мешканець телефонує і розповідає про реальну проблему, причому він не анонім, дає свої паспортні дані, то працівник нашої служби не може терміново вийти і відреагувати, – каже начальник Головного управління Держсанепідслужби в області Володимир Паничев. – Потрібно отримати дозвіл. І тут нас не завжди розуміють.

Це лише одна зі змін, які сталися після реорганізації Держсанепідслужби України. Загалом цю структуру на Тернопільщині скоротили на 730 чоловік. Також серйозно змінилися її повноваження. Тож перевірок тепер буде менше.

- Є певні нормативні акти, які регламентують перевірки, – пояснює директор Державної установи “Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України” Степан Дністрян. – Об’єкти поділені на три групи за епідемічним значенням. Тепер ми можемо здійснювати перевірку раз на рік-два, а то й три роки. Деякі — навіть раз на п’ять років. Але хочу підкреслити, що це не означає, якщо ми приходимо на важливий об’єкт, особливо у дитсадок, лікарню, їдальню, що там не має бути порядку.

Відповідальність – на власниках

Є ряд нормативних актів, де функції з дотримання порядку і санітарних умов перекладають на власників, продовжує пан Дністрян.

- Таких документів можу назвати до десяти. У них першим пунктом виписано, що власник несе персональну відповідальність за стан свого об’єкта і якість та безпеку харчових продуктів, води, – каже він. – І ця функція буде ще більш жорсткою. Тобто ти маєш об’єкт, ти відповідаєш за здоров’я людей. Ніхто з санітарних лікарів не буде сидіти і щодня показувати, хто що повинен робити.

Перевірок уже менше, аніж колись. А буде ще менше, підтверджує начальник головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області Володимир Паничев.

- Це не лише через скорочення кількості посадовців, які проводять ці перевірки, – каже він. – Діє розпорядчий документ Кабміну, який визначає порядок дій органів держнагляду, в тому числі Державної санітарної служби.

У постанові йдеться про те, що “об’єкти першої категорії” мають перевіряти планово не частіше одного разу на рік. Це дитсадки, школи. Тоді як раніше ці перевірки були раз на 10 днів. А от торгові заклади перевіряють не частіше одного разу на три роки.

Потрібен дозвіл зверху

- Окрім того, всілякі позапланові перевірки можливі лише з дозволу структури зверху, – пояснює Володимир Паничев. – Тобто якщо головне управління Держсанепідемслужби в області отримало скаргу жителів міста, звернення органів влади чи подання правоохоронних органів, то воно має звернутися з викладенням суті звернення до голови Держсанепідемслужби України. І лише з його дозволу проводити позапланову перевірку. При цьому обов’язкова умова — перевірку можуть провести тільки в межах тих питань, які стали підставою для звернення.

Приміром, якщо люди поскаржилися на якість продуктів у магазині, скажімо, вони протерміновані, то працівник служби має право перевірити тільки цю складову. При цьому він не має права перевіряти стан медоглядів, медичні книжки, роботу холодильного обладнання, дотримання температурних режимів. Усе це контролюватимуть тільки під час планових перевірок.

- Нас не завжди розуміють люди і, мабуть, не завжди розуміють органи місцевого самоврядування, – додає пан Паничев. – На їхню думку, є проблема, і працівники служби мають терміново втрутитися. Як на мене, я зробив би це дуже швидко. Мій професійний світогляд за те, щоб дуже швидко реагувати на такі проблеми. Але це буде порушенням закону.

Хочуть зменшити тиск

Загалом реорганізації у санслужбі провели, щоб зменшити тиск держорганів на приватних підприємців. Але це послаблення мало би супроводжуватися посиленням відповідальності осіб, які здійснюють певну діяльність, вважає Володимир Паничев. Цього, за словами медика, немає. І в цьому — різниця між нами та Європою. Там діють інші чинники, які не дозволяють виробникові дитячого харчування чи одягу безкарно порушувати закон. Він розуміє, що якщо попадеться, це може закінчитися позбавлення права діяльності у галузі.

- Я був в Естонії і мав змогу спостерігати за роботою реформованої санітарної служби, – каже пан Паничев. – Там реформа йшла паралельно з посиленням відповідальності приватних власників. А у нас розміри штрафів не є такими, які викликали б застереження з боку потенційного порушника. Непосадова особа відбудеться штрафом у розмірі від 17 до 102 грн, посадова – заплатить удвічі більше.

Більше того, відбулися зміни в законодавстві щодо застосування адміністративних запобіжних заходів, продовжує медик. Якщо раніше головний державний санітарний лікар певної області мав право виносити постанови про заборону випуску якоїсь продукції чи припинення роботи і навчання у зв’язку з обставинами, які можуть мати негативні наслідки, то сьогодні він повинен пропонувати власнику самому таке зробити. Якщо ж він не реагує, тоді треба звертатися до суду.

- Тільки суд може приймати рішення про припинення діяльності, – каже санітарний лікар.

Коментар

Петро МОКРІЙ, голова обласної громадської організації “Підприємці Тернопілля”:

- Санепідслужба потрібна, бо вона відповідає за питання санітарії. І важлива не кількість перевірок, а їхня якість. Звісно, можна було б проводити такі перевірки і частіше, ніж раз на два роки. Адже часто трапляються випадки, на які треба реагувати. Перевірки мають бути ефективнішими, давати результат. Адже донині вони були швидше для статистики, та й корупція у цій сфері процвітала. А споживачеві від того легше не було. Як усе буде надалі, покаже час.

Довідка

Донедавна у кожному районі існували районні санепідстанції, а в Тернополі – міська. Після реорганізації створили нову структуру. До неї входять сім районних і одне міське управління головного управління Держсанепідемслужби в області. Саме ці управління мають повноваження займатися питаннями державного санітарного нагляду. Також створили Державну установу “Тернопільський обласний лабораторний центр Держепідслужби області”. Центр має свої відділи у районах і забезпечує потреби населення в послугах галузі санітарного та епідемічного благополуччя. Тож якщо Головне управління займається наглядовою діяльністю шляхом контролю, лабораторний центр надає послуги у дослідженнях, починаючи від профілактичних до діагностичних.

За інф. Володимира Паничева,

Джерело: 20 хвилин

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top